ONDERZOEKSMETHODEN 2
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management
Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management, voor P.B. netwerkec./bedrijfsmgmt
Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management, voor P.B. soc.wk/toeg.psych./ortho
Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management, voor Bach. In handelswetenschappen
Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management, voor P.B. bedrijfsman.: Rechtspraktijk
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, O.O. voor pBa. sociaal werk/toeg. psychologie/orthopedagogie
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, O.O. voor P.B. in bedrijfsmanagement en de netwerkeconomie
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, O.O. voor pBa. in bedrijfsmanagement afstud. rechtspraktijk
Voorbereidingsprogramma tot master in de bestuurskunde en het publiek management, voor academische Bachelor in de Rechten
Hoorcollege [A] 16.0
Werkcollege [B] 8.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Dries Verlet
Referentie HBBEST02A00019
 
Trefwoorden
Onderzoeksmethoden, probleemstellingen in sociaal-wetenschappelijk onderzoek, kwantitatieve en kwalitatieve methoden, vergelijkend onderzoek, initiatie dataverwerking

Doelstellingen
Het college heeft als doel studenten vertrouwd te maken met toegepast kwalitatief en kwantitatief sociaal-wetenschappelijk onderzoek. De hoofddoelstelling bestaat erin om de studenten vertrouwd te maken met een diversiteit aan onderzoeksmethoden, vertrekkende vanuit concrete (goede) onderzoeksvragen. In deze cursus wordt er eveneens een aanzet gegeven tot data-analyse.

Leerinhoud
1. Algemeen theoretisch kader
• Wat is wetenschappelijk empirisch onderzoek?
• Fasen in het onderzoeksproces
• De onderzoeksvraag
• Kwalitatief versus kwantitatief onderzoek
2. Kwalitatieve onderzoeksmethoden
• Elite-interviews
• Directe observatie
• Focusgroepen
3. Kwantitatieve onderzoeksmethoden
• Inhoudsanalyse
• Geaggregeerde data
• Enquêtes / survey
4. Comparatief onderzoek
5. Initiatie data-analyse
• Kennismaking SPSS, opbouw databank
• Data-cleaning en –transformatie
• Univariate analyse
• Bivariate analye (initiatie)

Begincompetenties
In de colleges wordt verondersteld dat de student in staat is zelfstandig een literatuurstudie uit te voeren, een kritische houding kan aannemen ten aanzien van de gebruikte bronnen en dat de student een parate basiskennis bezit op het vlak van onderzoeksmethoden en beschrijvende statistiek.

De competenties van het opleidingsonderdeel ‘Practicum Samenleving & Politiek’ (1BA BPM) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Ook de competenties van het opleidingsonderdeel Onderzoeksmethoden 1 (2BA BPM) moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is moet Onderzoeksmethoden 1 opgenomen worden in het geïndividualiseerde curriculum.

Eindcompetenties
Kerncompetenties
1) In staat zijn eenvoudige kwantitatieve onderzoekstechnieken zelfstandig toe te passen in functie van een sociaal-wetenschappelijke probleemstelling
2) elementaire kennis dataverwerking kunnen toepassen
3) de resultaten van kwantitatief onderzoek correct kunnen interpreteren en rapporteren

Algemene competenties:
1) Beschikken over een onderzoekende houding
2) Kennis hebben van onderzoeksmethoden en –technieken en deze adequaat kunnen toepassen

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
De cursus is opgebouwd uit verschillende modules (cf. supra) Voor elke module zijn er uitgebreide slides en teksten in de vorm van een syllabus.
Voor de initiatie data-analyses zijn er, naast de slides en de documentatie op Dokeos, uitgebreide oefeningen (specifiek per thema en geïntegreerd) waarvan de geannoteerde oplossingen op Dokeos worden geplaatst en er ruime mogelijkheid is tot feedback.

Studiekosten
Kopiekosten cursus en eventuele kostprijs voor de distributie van de statistische software. Ong.6 euro

Studiebegeleiding
Studenten worden aangemoedigd actief mee te werken en vragen te stellen tijdens of na de colleges. Vraagstelling is ook mogelijk via e-mail of op afspraak en gedurende de feedbacksessies. Naar het einde van het college toe wordt immers een vrije sessie van 2 uur voorzien in de computerlokalen waar de studenten concrete problemen kunnen voorleggen waarmee ze geconfronteerd worden bij het uitvoeren van hun analyses.

Onderwijsvormen
Het college is opgebouwd uit een 8-tal sessies van 2 uur wat het theoretisch gedeelte betreft. Wat de initiatie qua data-analyse betreft wordt de “theorie” geïllustreerd en uitgewerkt op grond van concrete onderzoeksvragen en praktijkvoorbeelden (werkcolleges/geleide oefeningen).

Evaluatievorm
De evaluatie van de kennis en het inzicht in de verschillende onderzoeksmethoden gebeurt op basis van een schriftelijk examen waarin een vijftal open vragen worden gesteld. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar het toetsen van inzicht, door het toepassen van de theorie op een aantal concrete onderzoekssituaties. Dit schriftelijk examen is goed voor 75% van de punten.

Het toetsen van de kennis en kunde omtrent de initiatie data-analyse gebeurt in de vorm van permanente evaluatie waarbij een oefening wordt opgelost door de studenten. Voor de oefening worden verschillende datasets ter beschikking gesteld van de studenten waarin een brede waaier aan onderzoeksthema’s aan bod komt. Dit gedeelte is goed voor 25% van de punten.

De titularis zal bij een examencijfer van 7 of minder op 20 voor een onderscheiden evaluatieonderdeel van het opleidingsonderdeel afwijken van het gewogen gemiddelde voor de toekenning van de eindscore. De eindscore wordt dan herleid tot de laagste score die de student heeft behaald op de onderscheiden evaluatieonderdelen.

Tweede zittijd: afhankelijk van de tekorten een schriftelijk examen en/of oefening. De punten van het onderdeel waarvoor geslaagd worden overgenomen naar de 2de zittijd.

Studenten met examencontract: schriftelijk examen + oefening. Gelieve bij de start van het semester contact op te nemen met de docent voor de oefening + volg Dokeos op.

OP-leden
Dries Verlet