JURIDISCH MAATSCHAPPELIJKE INHOUDEN: CRIMINOLOGIE EN AFWIJKEND GEDRAG
 
Wordt gegeven in 3de jaar professionele Bachelor in de orthopedagogie
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 75.0
Studiepunten [E] 3
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Ann De Brouwer
Referentie SCORTH03A00006
 
Trefwoorden
Criminologie en sociologie van het afwijkend gedrag.

Doelstellingen
Criminaliteit en afwijkend gedrag zijn fenomenen die inherent zijn aan een samenleving die normen vooropstelt waaraan burgers respect verschuldigd zijn. Criminaliteit is dan ook dat gedrag dat alsdusdanig door die samenleving benoemd wordt.De cursus criminologie en sociologie van het afwijkend gedrag heeft tot doel tot inzicht te komen in dat definiëringsgebeuren. De doelstellingen beogen eveneens, zonder gespecialiseerd te zijn, dieper in te gaan op wat studenten in de dagelijkse praktijk zullen ondervinden of welke probleemsituaties zich voordoen in hun latere beroepsloopbaan.


Leerinhoud
Omschrijving van het begrip criminologie vanuit de theorie van de criminaliserende confrontatie.
Het belang van de maatschappelijke kwetsbaarheid en de sociale bindingen worden op dit verschijnsel besproken.
Er wordt aandacht besteed aan de invloed van stad, dorp, vrijetijdsbesteding, werkomstandigheden...in relatie met individuen en criminaliteit. Als laatste komen de criminologische preventie en de aanzet tot een herstelrecht aan bod.
Actuele problematieken en extra-muros activiteiten rond criminaliteit en afwijkend gedrag betekenen een praktische aanvulling bij de inhoud van de theoretische lessen.

Begincompetenties
Geen specifieke voorkennis vereist. Een actieve, kritische bereidheid om het fenomeen criminaliteit en afwijkend gedrag op een sociaal - maatschappelijke wijze te benaderen, los van (voor)oordelen.

Eindcompetenties
Hij heeft kennis van de politieke, sociale, economische actualiteit, medische- en rechtswetenschappen en weet de theorie hiervan te integreren in zijn opdracht.
Hij heeft aandacht voor het proces waarin de voorgeschiedenis, de huidige interactie- en beïnvloedingspatronen en het perspectief voor de hulpvrager een plaats hebben.
Hij heeft een signaliseringsfunctie naar de publieke opinie, opdat deze de nodige sociale ruimte zou creëren om de beroepsdoeleinden te kunnen waarmaken. Criminaliteit en afwijkend gedrag zijn fenomenen die inherent zijn aan een samenleving die normen vooropstelt waaraan burgers respect verschuldigd zijn. Criminaliteit is dan ook dat gedrag dat alsdusdanig door die samenleving benoemd wordt.De cursus criminologie en sociologie van het afwijkend gedrag heeft tot doel tot inzicht te komen in dat definiëringsgebeuren. De doelstellingen beogen eveneens, zonder gespecialiseerd te zijn, dieper in te gaan op wat studenten in de dagelijkse praktijk zullen ondervinden of welke probleemsituaties zich voordoen in hun latere beroepsloopbaan.
Concrete eindcompetenties:
- Duidt correct de contextuele oorzaken aan van criminaliteit en afwijkend gedrag.
- Kadert contextueel criminologische, sociologische en maatschappelijke begrippen die van toepassing zijn bij criminaliteit.
- Zoekt efficiënt en doelgericht naar mogelijke voedingsbodems die aanleiding kunnen geven tot criminaliteit.
- Legt praktische verbanden tussen het theoretisch kader en het werkveld.
- Argumenteert vanuit een professioneel kader.
- Actualiseert en benadert kritisch de aangereikte theorie en reikt alternatieven aan.
- Verwoordt op een persoonlijke manier het probleem -individuen, criminaliteit en afwijkend gedrag.
- Duidt het belang van het nadenken over (jeugd)criminaliteit in de opleiding.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Eigen nota's en syllabus. Het boek "Confronterende jongeren" van L.Walgraeve vormt de basis van de theoretische lessen en kan als leiddraad gebruikt worden.

Studiekosten
Syllabus: 10 euro. Eventuele bijkomende kosten voor de extra-muros activiteit.

Studiebegeleiding
Men kan steeds beroep doen op de docent om bijkomende vragen te beantwoorden. Het boek "Confronterende jongeren" bevat diepgaandere, bijkomende informatie betreffende het fenomeen jeugdcriminaliteit.

Onderwijsvormen
Hoorcollege aangevuld met discussiegroepen, oefeningen en op de actualiteit geënte probleemstellingen.
Studiewerk dat een praktische toepassing betekent op de theoretische uiteenzetting. Jaarlijks wordt er een extra-muros activiteit voorzien in functie van de inhoud en/of actualiteit.

Evaluatievorm
Examen: Ja
Studiewerk: Ja, 5/20 punten. Geen mogelijkheid tot hernemen in 2e zittijd.
Periode: Juni
Vorm: Schriftelijk


OP-leden
Ann DE BROUWER