STAGE I
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de orthopedagogie
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 8.5
Begel. zelfst./extern werk [C] 256.0
Totale studietijd [D] 359.0
Studiepunten [E] 12
Niveau uitdiepend
Creditcontract? niet toegelaten
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Patrick Pevenage
Referentie SCORTH02A00012
 
Trefwoorden
Stage en supervisie

Doelstellingen
Stage II situeert zich tussen Beroepspraktijk I en Stage III.
Op stage illustreert de student in zijn orthopedagogisch handelen dat hij vaardigheden en de aangereikte theoretische kaders, de methodes en attitudes kan toepassen in een welbepaalde orthopedagogische context.

Leerinhoud
- In de week creastage streven wij bij de studenten naar zelfkennis, het beheersen van methoden en technieken m.b.t. expressiemogelijkheden en het ervaren van groepsgevoel, samenwerking en samenhorigheid.
- Tijdens de 8 weken leerstage in het werkveld wordt zoiets sterk bepaald door de gekozen doelgroep en stageplaats.

Begincompetenties
Beroepspraktijk I uit het 1ste jaar.

Eindcompetenties
- De creastage in Dworp stelt zich als doel de student op basis van een analyse van de doelgroep en/of situatie activiteiten te leren programmeren, uitvoeren en evalueren. Men krijgt de mogelijkheid een aantal vaardigheden m.b.t. sport en spel, bezigheid, animatie, expressie en creativiteit te verwerven en zodoende ook een gepaste sfeer te creëren.
- De doelstellingen voor de "leer"stage in het werkveld zijn te vinden in de bundel "Richtlijnen voor de stage 2de jaar".
Een greep uit de essentieelste doelstellingen :
- inzicht verwerven in de organisatie waar men stage doet, dat inzicht koppelen aan de theoretische kennis en dit integreren in zijn dagelijks handelen met en voor de doelgroep
- exploreren en kritisch benaderen van de persoonlijke mogelijkheden als gespecialiseerd opvoeder-begeleider in functie van professioneel werken en beroepsmatig handelen
- onderkennen van verder uit te diepen kennis, vaardigheden en attitudes m.b.t. de stageplaats en eigen werkstijl.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Studenten dienen op zoek te gaan naar ondersteunende literatuur.

Studiekosten
- Voor de creastage bedraagt de kostprijs verplaatsing, verblijf en workshops ongeveer 150 Euro.
- Voor de leerstage op het werkveld dient men rekening te houden met de dagelijkse verplaatsingen naar en van de stageplaats en een kleine kost voor de verwerking in de stagemap.

Studiebegeleiding
Er kunnen extra supervisies ingelast worden ter ondersteuning.

Onderwijsvormen
- Tijdens de creastage kan de student kiezen tussen verschillende workshops (bv. werken met klei, circustechnieken, dans, percussie, fotografie,...)
- In de werkveldstage ie er een sterk ervaringsgericht leertraject, gesteund door het grondig uitwerken van leermomenten op de stage. Eigen handelen wordt in vraag gesteld. Er is ondersteuning ter plaatse door een stagebegeleider en procesmatig wordt dit door de opleiding ondersteund door een supervisor a.h.v. individuele en groepssupervisies.

Evaluatievorm
- Voor de creastage is er een verplichte deelname voor alle 2de jaarsstudenten (behalve IAJ en bissers) met daaraan gekoppeld een geschreven evaluatie.
- Het resultaat van de leerstage in het werkveld wordt bepaald door de begeleidende supervisor aan de hand van de ingeleverde stagemap , het procesmatig verloop van de stage en de eindevaluatie. De beoordeling 'geslaagd' of 'niet geslaagd' voor stage behaald in de eerste examenperiode, blijft geldig voor de tweede examenperiode met het oog op het bepalen van het globaal examenresultaat.

OP-leden
Patrick Pevenage en een groot aantal praktijklectoren en lectoren.