WELZIJNSZORG EN WELZIJNSBELEID
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de orthopedagogie
Hoorcollege [A] 17.0
Werkcollege [B] 17.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 8.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Agnès Biltris
Referentie SCORTH02A00002
 
Trefwoorden
Welzijnszorg en welzijnsbeleid

Doelstellingen
Aanzet tot het bereiken van de doelsteling werd gegeven in het eerste jaar in het kader van beroepsinitiatie waar studenten opdrachten krijgen om de actualiteit van bepaalde thema's op te volgen en te verwerken in hun praktijkmap. Dit opleidingsonderdeel beoogt dus een verdieping van deze attitude en een uitbreiding van de interesse voor het beleid in het algemeen.
In het derde jaar wordt de draad weer opgenomen in het opleidingsonderdeel 'orthopedagogische doelgroepen', waar de studenten in functie van een bepaalde doelgroep o.a. beleidsmaatregelen opvolgen en kritisch verwerken in de context van de hulpvraag van de doelgroep.


Leerinhoud
Een eerste algemeen inleidend gedeelte behandelt de omschrijving van het begrippenkader van welzijn en welzijnsbeleid, geeft een overzicht van de ondersteunende structuren en maatschappelijke ontwikkelingen die aan de basis liggen van het huidige welzijnsbeleid.
Aansluitend hierop worden de beleidsopties van de huidige regering besproken.
Een tweede gedeelte geeft een opdeling van de verschillende sectoren van het Vlaamse welzijnsbeleid: telkens wordt de sector gesitueerd op inhoudelijk en structureel vlak (morfologie, personeel, cliënteel, ...) en worden de recente maatregelen in het beleid besproken.
De behandelde sectoren beperken zich tot de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap, hoewel regelmatig, ter verduidelijking, de Federale bevoegdheden ter sprake gebracht worden.
Op sector jeugd wordt verder ingegaan: we starten met een historisch-pedagogische schets van het jeugdwerk, gevolgd door een terreinverkenning van het jeugdwerk. Met deze informatie als uitgangspunt gaan de studenten het lokaal jeugdbeleid onder de loupe nemen (wat gebeurt er, in welke organisatie, met welke ondersteuning) Zij diepen ook één specifieke jeugdwerking uit naar achterliggende visie, doelstellingen, activiteiten, werkingsvormen ondersteuning en bereik. In groepjes werken ze aan het in kaart brengen van verschillen en /of gelijkennissen in lokaal jeugdbeleid/ jeugdwerking.

Begincompetenties
Een eerste aanzet van "gericht zijn op het volgen van de actualiteit"
Voorkennis is niet vereist.

Eindcompetenties
Een overzicht geven van de verschillende sectoren van het welzijnsbeleid van de Vlaamse Gemeenschap met hun specifieke eigenschappen, gekaderd in de maatschappelijke ontwikkelingen en gebruik makend van het vakjargon.
Een maatschappijkritische houding ontwikkelen, gebaseerd op kennis van de voornaamste beleidsinstrumenten en een kritische visie op maatschappelijke ontwikkelingen.
Het bewustzijn versterken van de verantwoordelijkheid van de opvoeder t.a.v. de maatschappij. Actualiteit (kranten en tijdschriftartikel) bespreken aan de hand van de behandelde leerstof.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Eigen cursus: Welzijnszorg en welzijnsbeleid.
kranten nalezen
vaktijdschriften raadplegen, o.a. Weliswaar
Voor jeugdbeleid: fragmenten uit het boek Van bouchaute e.a., Strax; De Backer & Van Effelterre, Ooievaars en Bloemkolen, p11-21; Verbist D, Even in de hoeken plassen p. 25-41

Studiekosten
Cursus: ongeveer 3.20 euro.
Eventueel kranten- of tijdschriftabonnement
Bibliotheeklidmaatschap

Studiebegeleiding
Op aanvraag.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, groepswerk, discussie en leergesprek.
Zelfstandig werk met aanvullende verwerking van dit materiaal in kleine groepen.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen in december
Oefeningen - Opdrachten tijdens de lesperiode: de studenten worden gevraagd de actualiteit op te volgen en verwerking van een jeugdwerkbeleidsplan
Verplichte lectuur: krantenartikels 2de zittijd mogelijk zowel voor het schriftelijk examen als voor de oefeningen.

OP-leden
Agnes Biltris
Anne Scheerlinck