OPLEIDINGSONDERDEEL 1: VOEDING/VERZORGING-KLEDING
 
Wordt gegeven in 3de jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, 2 opleidingsonderdelen, Voeding/verzorging - kleding
3de jaar initiële lerarenopleiding Secundair Onderwijs - groep 1, 2 opleidingsonderdelen, Voeding/verzorging - kleding
Hoorcollege [A] 48.0
Werkcollege [B] 56.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 240.0
Studiepunten [E] 8
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Sandra VANHAUTE
Referentie LGSOXX03A99879
 
Trefwoorden
huishoudkunde, voeding, verzorging

Doelstellingen
Wetenschappen en toegepaste wetenschappen
Kennis en inzicht van de studenten in de voedingsleer, biologie en gezondheidsleer van het menselijk lichaam en milieueducatie verder verwerven. Door het behandelen van de verschillende vakinhoudelijke als didactische aspecten van de milieuproblematiek, erfelijkheidsleer en dieetleer, kunnen de studenten in de vakken waarin ze onderwijsbevoegdheid hebben het aspect van de milieuproblematiek, erfelijkheidsleer en dieetleer aan bod laten komen.
Een gedetailleerde lijst van doelstellingen is te vinden in de syllabus .
Productwetenschappen
- kennis en inzicht van de studenten in de leerstof voeding en huishoudelijke verzorging verder verwerven en toepassen.
- thematisch kunnen werken - verantwoorde gastronomische en dieetmaaltijden samenstellen;
- creativiteit, initiatief, zelfstudie en zelfevaluatie stimuleren bij de leerlingen;
- regels van etiquette beheersen en toepassen bij uitnodigen, ontvangst en bediening.
- combinatieoefeningen i.v.m. grondstoffen maken.
- huishoudmanagement toepassen.
Een gedetailleerde lijst van doelstellingen is te vinden in de syllabus .


Leerinhoud
Wetenschappen en toegepaste wetenschappen
Biologie: algemene milieuproblematiek met specifieke nadruk op de thema's luchtverontreiniging, waterverontreiniging, afvalwaterzuivering, afvalverwerking, recyclage, bodemverontreining, energieverbruik, duurzame ontwikkeling en duurzame consumptie
Tevens wordt aandacht besteed aan actuele evoluties in de biotechnologie, genetica en genetische manipulatie.
Technologie van de voeding: voeding en gezondheidsproblemen van deze tijd; voeding in relatie tot de behandeling van aandoendingen /ziekten (dieetleer)
Een gedetailleerde inhoudstafel is te vinden in de syllabus.
Productwetenschappen
- uitbreiding technieken voeding en verzorging.
-huishoudmanagement, combinatieoefening, een projet kunnen uitwerken volgens thema en het leerplan; experimentele studies van onderhoudsproducten
- bezoek aan Horeca-expo

Begincompetenties
Zie eerste en tweede jaar van het opleidingsprofiel LSO .

Eindcompetenties
- de leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen;
- de leraar als opvoeder;
- de leraar als inhoudelijk expert;
- de leraar als organisator,
- de leraar als innovator-onderzoeker,
- de leraar als partner van externen,
- de leraar als lid van de onderwijsgemeenschap,
- de leraar als cultuurparticipant.
Een gedetailleerde lijst is te vinden in de syllabus.

Leermaterialen
Wetenschappen en toegepaste wetenschappen
Syllabus en handboek ( Voeding en diëten in de verzorging. N. Van Kaathoven) .

Productwetenschappen
Syllabus en werkboeken secundair onderwijs



Studiekosten
Wetenschappen en toegepaste wetenschappen
Studieboek + bijkomende nota's: 40 EUR

Productwetenschappen
Tussenkomst lessen voeding: 100 EUR
knutselmateriaal: 15€


Studiebegeleiding
De lectoren staan ter beschikking om problemen i.v.m. de vakinhouden en/ of vakdidactische aspecten van het betrokken opleidingsonderdeel te helpen oplossen en remediëren, zowel in de uren voorzien tijdens het monitoraat als daarbuiten


Onderwijsvormen
Wetenschappen en toegepaste wetenschappen
Onderwijsgesprek, practische oefeningen, micro-teaching, zelfstudie. De studenten worden er toe aangezet om de theorie van de cursus toe te passen in andere opleidingsonderdelen. Studenten worden gestimuleerd om zelf onderwerpen uit te diepen.
Productwetenschappen
- vergelijking van receptuur;
- nieuwe leerstof wordt gedemonstreerd, gedurende de hele les wordt er aan foutenanalyse en remediëring gedaan.
- De in de les behandelde aspecten worden ondersteund en/of aangevuld met begeleid zelfstandig werk. Deze werkvormen lateen niet alleen toe de leerinhouden en vaardigheden toe te passen, maar leunen ook zo dicht mogelijk aan bij de onderwijspraktijk.

Evaluatievorm
Wetenschappen en toegepaste wetenschappen (50 %) - mondeling examen ( 40 %)
- taken ( verslagen , lesobservaties, voorbereidende oefeningen) (10 %)
Productwetenschappen(50 %)
- Permanente evaluatie tijdens elke praktijkles (30 %)
- taken (20 %) ( over thematische uitwerking van een lessenreeks volgens het leerplan)
Aangezien dit opleidingsonderdeel een cluster is van 2 delen hoeft de student voor het deel waarvoor hij/zij 10/20 behaalt geen tweede zittijd te doen
Studenten met een examencontract dienen zich in te schrijven voor dit opleidingsonderdeel via een creditcontract.

OP-leden
Wetenschappen en toegepaste wetenschappen
Gerda DE BOCK

Productwetenschappen
Sandra VANHAUTE