PRODUCTWETENSCHAPPEN
 
Wordt gegeven in 1st jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, voeding/verzorging - kleding
Hoorcollege [A] 64.0
Werkcollege [B] 56.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 210.0
Studiepunten [E] 7
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Sandra VANHAUTE
Referentie LGSOXX01A13432
 
Trefwoorden
Productwetenschappen: praktische oefeningen voeding en verzorging

Doelstellingen
De leerlingen moeten:
- de principes van HACCP correct kunnen toepassen
- een recept juist kunnen interpreteren en een verantwoorde organisatie uitwerken
- materiaal en materiaal efficiënt gebruiken
- een grondstoffen- en onderhoudsetiket op de juiste manier interpreteren
- de juiste technieken toepassen
- verantwoordelijkheidszin bijbrengen aan de leerlingen met betrekking tot veiligheid, hygiëne en orde
- budget, energie en tijd adequaat beheren
- de regels van de etiquette beheersen en toepassen bij ontvangst en bediening
- E.H.B.O. op een adequate manier kunnen toepassen
- een gedetailleerde lijst van doelstellingen is te vinden in de syllabus

Leerinhoud
- HACCP
- receptenleer: begripsbepaling, schrijven en beoordelen van een recept, menuleer en technieken.
- materieelstudie zowel voor de kooklessen als voor de verzorgingslessen.
- basistechnieken voeding corect uitvoeren en eenvoudige gezonde maaltijden bereiden.
- in de les verzorging werken we in en rond de woning met de mens als centraal persoon: algemene begrippen bij de organisatie, schoonmaakmiddelen en de leerinhouden en praktische toepassing van de grondtoffen: de metalen.
- eerste hulp bij ongevallen: reanimatie en levensbedreigende situaties.
- bezoek aan technopolis, Bis-beurs en aroma-beurs.


Begincompetenties
Eindtermen secundair onderwijs

Eindcompetenties
De leraar als begeleider van leer- en ontwikklingsprocessen; de leraar als opvoeder; de leraar als inhoudelijk expert; de leraar als organisator.
Een gedetailleerde ljjst van de doelstellingen is te vinden in de syllabus.

Leermaterialen
Verschillende syllabussen aangevuld met eigen nota's, werkboeken secundair onderwijs 1ste graad

Studiekosten
- aankoop ingrediënten lessen voeding: 80 €
- messen + schort: 90 €
- syllabussen en werkboeken 40€
- eventuele verplaatsingskosten en inkom bij bezoeken: 30€


Studiebegeleiding
De lector staat steeds ter beschikking om problemen i.v.m. productwetenschappen te helpen oplossen of remediëren, zowel voor de uren voorzien tijdens het monitoraat als daarbuiten.
In de praktijklessen wordt er differentieel gewerkt.

Onderwijsvormen
- de cursus wordt in stijgende moeilijkheidsgraad opgebouwd
- de nieuwe leerstof wordt steeds gedemonstreerd, bij toepassingen wordt afhankelijk van de moelijkheidsgraad van de oefening gedemonstreerd. Gedurende de hele les wordt er aan foutenanalyse en remediëring gedaan.
- Proeven en experimenten worden gedaan waar het mogelijk is
- Afwisselend worden er bezoeken georganiseerd of een gastspreker uitgenodigd.
- De in de les behandelde aspecten worden ondersteund en/of aangevuld met begeleid zelfstandig werk. Deze werkvormen laat niet allleen toe de leerinhouden en vaardigheden toe te passen, maar leunen ook zo dicht mogelijk aan bij de onderwijspraktijk.

Evaluatievorm
-januari:
        * schriftelijk examen: 20% over HACCP; receptenleer: begripsbepaling, schrijven en beoordelen van een recept en menuleer; EHBO.
         * praktijk examen: 15% over de basistechnieken, een gezonde maaltijd correct kunnen uitvoeren.
- juni:
         * schriftelijk examen:15% over receptenleer: technieken; voedingsmiddelengroepen; algemene begrippen bij de organisatie van het onderhoud van een woning, schoonmaakmiddelen, de metalen.
        * taken: 15% over het opzoeken en kritisch beoordelen van informatie in verband met een levensmiddelengroep, een grondstoffengroep en een machine.
        * permanente evaluatie: 35% tijdens elke praktijkles.
- Voor het deel permanente evaluatie is er geen tweede zittijd mogelijk.
- Studenten met een examencontract dienen zich in te schrijven voor dit opleidingsonderdeel via een creditcontract.


OP-leden
Sandra Vanhaute