TECHNOLOGIE EN PROCESBEHEERSING
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de biowetenschappen, voedingsindustrie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de biomedische lab.technologie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de chemie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de voedings- en dieetkunde
Hoorcollege [A] 36.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 12.0
Totale studietijd [D] 150.0
Studiepunten [E] 5
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Mia EECKHOUT
Referentie BBBIOW03A00019
 
Trefwoorden
Voedingsmiddelen, kwaliteit, voedselveiligheid

Doelstellingen
Zowel de voedingstechnoloog als de analyticus hebben baat bij een zo breed mogelijke kennis van de voedingsindustrieën. Deze cursus heeft tot doel een vrij volledig overzicht van de verschillende subsectoren te geven, als basis voor productontwikkeling, procesoptimalisatie en kwaliteitscontrole.

Leerinhoud
De cursus bestaat uit meerdere hoofdstukken die telkens een bepaalde sector binnen de voedingsindustrie behandelen waaronder bv. Graanverwerking, zuivelverwerking, oliewinning en verwerking, groenten en fruitverwerking, dranken, ....

Aansluitend worden de technieken ter beheersing en controle van het proces en om optimale kwaliteit en veiligheid te verkrijgen en te behouden, besproken.

Door middel van een casestudie worden de principes van HACCP bijgebracht.

Begincompetenties
Basiskennis omtrent eigenschappen van landbouwgrondstoffen en basisprocessen (ingenieurstechnieken) in de voedingsindustrie (koelen, drogen, verhitten, filtreren, mengen, roeren, …). Basiskennis van chemische en microbiologische analysetechnieken.

Eindcompetenties
Grondige kennis van de technologische verwerking van landbouwgrondstoffen en processchema’s in de voedingsindustrieën. Inzicht in de productieprocessen.

In staat zijn om met het oog op de controle en beheersing van de kwaliteit en veiligheid van de geproduceerde levensmiddelen de juiste technieken te kunnen selecteren.

Begrijpen en kunnen toepassen van een HACCP-systeem

Leermaterialen
Deels Cursus. Referentieboeken
Bibliotheek: tijdschriften en boeken; internet

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 100.0 EUR
Cursus nota: ± 10 Euro+ bedrijfsbezoeken : 90 Euro

Studiebegeleiding
Permanente mogelijkheid tot vraagstelling.

Onderwijsvormen
Hoorcollege - bedrijfsbezoeken

Evaluatievorm
Mondeling met schriftelijke voorbereiding

OP-leden
Vakgroep levensmiddelenwetenschappen en –technologie