LEVENSMIDDELENMICROBIOLOGIE
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de biowetenschappen, voedingsindustrie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de biomedische lab.technologie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de voedings- en dieetkunde
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 150.0
Studiepunten [E] 5
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Frank DEVLIEGHERE
Referentie BBBIOW03A00018
 
Trefwoorden
Levensmiddelenmicrobiologie

Doelstellingen
De cursus levensmiddelenmicrobiologie is bedoeld als basiscursus voor elke Industrieel Ingenieur Voedingsindustrieën. Deze materie is strikt noodzakelijk wil men kunnen produceren volgens de regels van "Good Manufacturing Practice" en volgens de IKZ filosofie. De cursus behandelt de besmettingsflora van de belangrijkste voedingsmiddelen en bespreekt de factoren die microbieel bederf kunnen tegengaan. Aandacht wordt besteed aan de pathogene micro-organismen, hun voorkomen en de analysemethoden en aan snelle en eenvoudige microbiële technieken. Via case studies wordt een praktische en doelgerichte kennis over de microbiologische aspecten van de conservering van levensmiddelen aangebracht.

Leerinhoud
Microbiële besmetting van grondstoffen
  • Besmettingsbronnen
  • Besmetting van diverse levensmiddelen
Groei van micro-organismen in levensmiddelen
  • Intrinsieke factoren
  • Extrinsieke factoren
  • Impliciete factoren
Microbiologische aspecten van conservering
  • Verlagen van de zuurtegraad
  • Verlagen van de wateractiviteit
  • Wijziging van de redox-potentiaal
  • Gebruik van temperatuur (excl. verhitting: zie levensmiddelentechnologie)
  • Chemische conservering
  • Gebruik van natuurlijke antimicrobiële bestanddelen
  • Combinatietechnologie
  • Nieuwe experimentele conserveringsmethoden
  • Case studies
Bederf van levensmiddelen
  • Case studies
Voedselvergiftigingen
  • Voedselintoxicaties
  • Voedselinfecties
Predictieve microbiologie

Algemene principes van microbiële analyse van levensmiddelen

Begincompetenties
Basis microbiologie en biochemie, elementaire kennis samenstelling voedingsmiddelen en ingenieurstechnieken

Eindcompetenties
Grondige, ver doorgedreven kennis van de factoren die het gedrag van microorganismen in voedingsmiddelen beïnvloeden en de consequenties hiervan op de microbiële houdbaarheid en veiligheid. Kennis van microbiële analysetechnieken en interpretatie van resultaten. Kennis kunnen implementeren in een productieproces in de voedingsindustrie.

Leermaterialen
Nota's zijn beschikbaar
Handboeken en wetenschappelijke tijdschriften in de bibliotheek

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 15.0 EUR
geraamde totaalprijs nota’s theorie en oefeningen: 15.0 euro

Studiebegeleiding
Steeds mogelijkheid tot vraagstelling

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, gekoppeld aan probleemgestuurd onderwijs via case studies en geleide oefeningen

Evaluatievorm
Theorie : gedeeltelijk schriftelijk en gedeeltelijk mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
Oefeningen : Labo-verslagen.

Wegingscoëfficiënt :
  • theorie : 2/3
  • oefeningen : 1/3


OP-leden
Frank Devlieghere