INSTRUMENTELE TECHNIEKEN EN LEVENSMIDDELENANALYSE
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de biowetenschappen, voedingsindustrie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de biomedische lab.technologie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de chemie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de voedings- en dieetkunde
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 12.0
Totale studietijd [D] 150.0
Studiepunten [E] 5
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Joseph SCHAUBROECK
Referentie BBBIOW03A00017
 
Trefwoorden
Instrumentele technieken - levensmiddelenanalyse

Doelstellingen
In deze cursus wordt ernaar gestreefd een ruimere en diepere wetenschappelijke, fysico-chemische basis te verstrekken die in praktijk moet toelaten gespecialiseerde vakliteratuur te interpreteren en aldus de aangewezen kwalitatieve en/of kwantitatieve analysemethoden, toepasbaar op de voedingssector, deskundig toe te passen. Daartoe wordt behalve aan de theoretische basisprincipes ook aandacht besteed aan het vereiste instrumentarium en de praktische toepassingsmogelijkheden binnen de levensmiddelenanalyse.

Leerinhoud
Theorie:
In eerste instantie wordt aandacht besteed aan elektrochemische basistechnieken (conductometrie, elektrolyse, potentiometrie,voltammetrie, coulometrie). Verder komen (voor zover het tijdsschema het toelaat) items aan bod zoals de moleculaire en atomaire spectrometrie, absorptie- en emissie technieken UV-VIS, IR, FT-IR, Raman, NIRA, Vlamfotometrie, ICP, AES, AAS, XRF, chemoluminescentie, turbidimetrie, nefelometrie, refractometrie en een extra aantal superieure spectroscopische methoden (NMR, MS). Finaal worden deze instrumentele technieken geïllustreerd aan de hand van applicaties uit de levensmiddelenanalyse en de afgeleide kwaliteitscontrole.

Oefeningen:
GC analyse: vetanalyse
HPLC analyse:bepaling van vit C ( externe en interne standaardisatie )
Spectroscopie: fluorimetrische bepaling van kinine in tonic
TLC: bepaling van bifenyl en ortho fenyl fenol in citrusvruchten
ISE: gebruik van de ion selectieve electrode (nitraatbepaling in groenten)
externe standaard en meervoudige standaardadditie
Demonstratieoefeningen GCMS , SPE en SPME

C-uren: handhaving productkwaliteit, kwaliteitsborging en wetgeving

Begincompetenties
Kennis chemie (algemene en anorganische chemie, organische chemie, biochemie) uit het 1ste en 2de jaar bachelor in de Biowetenschappen en basiskennis analytische chemie (chemische analyse).

Eindcompetenties
Competenties worden op verschillende niveaus nagestreefd, met ondermeer:
  • De student moet kritisch en wetenschappelijk kunnen denken en redeneren, en algemene wetenschappelijke inzichten toepassen op discipline gerelateerde probleemstellingen. Tevens moet men in staat zijn om mondeling en/of schriftelijk efficiënt te communiceren en te rapporteren.
  • De student moet daarbij in staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen de verschillende wetenschappelijke disciplines.
  • Tevens moet de student kwaliteitsbewust handelen met aandacht voor veiligheid en milieu.
  • De student moet in staat zijn om algemeen chemische kennis en basisvaardigheden te beheersen en om chemische analyses uit te voeren en toe te passen op proces- en productcontrole. Tevens moet hij specifieke praktijkvaardigheden beheersen.
  • Via practica worden deze competenties daadwerkelijk in praktijk nagestreefd waarbij o.m. ook in teamverband moet kunnen gewerkt worden.


Leermaterialen
Cursus theorie "Instrumentele technieken en levensmiddelenanalyse” (aan te schaffen tijdens het eerste hoorcollege ): ± 300 pag.
Cursus practica beschikbaar

Aanvullende bronnen, welke o.a. kunnen geraadpleegd worden in de bibliotheken:
  • Fundamentals of Analytical Chemistry 4th ed., 1982 D.A. Skoog - D.M. West; Saunders College Publishing
  • Principles of Instrumental Analysis 2th ed., 1980 D.A. Skoog - D.M. West; Saunders College Publishing
  • Analytical Chemistry 3th ed., 1980
  • G.D. Christian; J. Wiley & Sons
  • Handboeken "Analytical Chemistry by Open Learning


Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 70.0 EUR
Theorie: ± € 15 Oefeningen: labojas, spatel, veiligheidsbril, propipet en practicumnota’s: ca 50 €. Enkel de practicumnota’s: ca € 5
C-uren: ?

Studiebegeleiding
Studenten kunnen na afspraak met de betrokken docenten voor bijkomende uitleg terecht.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, zelfstudie, practica, projectwerking, ...

Evaluatievorm
Periodiek schriftelijk en mondeling examen. Mondeling examen verloopt met een schriftelijke voorbereiding.
Eén examen op het einde van de tweede semester.
Oefeningen: permanente evaluatie, taken
C-uren: permanente evaluatie , taken
Wegingscoëfficiënten:
Theorie: ± 57 %
Oefeningen: ± 29 %
C-uren: ± 14 %

OP-leden
T: Dr.J. Schaubroeck
O: Ing. P. Maene