INGENIEURSWETENSCHAPPEN
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de biowetenschappen
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, landbouwkunde, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, tuinbouwkunde, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de biomedische lab.technologie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de chemie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de voedings- en dieetkunde
Hoorcollege [A] 42.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 24.0
Totale studietijd [D] 210.0
Studiepunten [E] 7
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Anita VAN DER MAELEN
Referentie BBBIOW02A00005
 
Trefwoorden
Deel 1 : elektriciteit, magnetisme, elektrostatica, wisselstroom, contactoren,elektrische machines Deel 2 : materiaalleer, pneumatica, hydraulica, pompen, ventilatoren, gerobotiseerde systemen

Doelstellingen
Deel 1 : De basisprincipes,-wetten en –technieken van de elektriciteit verklaren en leren hanteren. Eenvoudige elektrische netwerken kunnen analyseren en oplossen.

Deel 2 : Een overzicht van enkele industriële technieken en disciplines (zie trefwoorden) verwerven en vanuit deze kennis concrete toepassingen analyseren en begrijpen.

Leerinhoud
  • Deel 1:
    In het gedeelte elektrostatica worden krachten, velden, potentiaal en condensatoren behandeld. Het gelijkstroomgedeelte omvat de kennismaking met grootheden, eenheden en basiswetten van de elektrotechniek, het schakelen van weerstanden en technieken om netwerken op te lossen. In het gedeelte magnetisme wordt het magnetisch veld in het algemeen bestudeerd. Nadien wordt aandacht besteed aan de elektromagnetische inductie teneinde de principewerking van motoren, generatoren en transformatoren te begrijpen. Het gebruik van contactoren wordt verklaard aan de hand van een voorbeeld.. In de wisselstroomtheorie wordt vooral aandacht besteed aan de complexe voorstelling.
  • Deel 2 :
    In het deel materiaalleer wordt een overzicht gegeven van verschillende eigenschappen en klassen van materialen (zowel metalen als kunststoffen), in het bijzonder wordt het verband gelegd met gangbare normen in de voedingsindustrie. In Pneumatica en Hydraulica wordt na een algemeen overzicht van symbolen en opbouw van installaties, verder ingegaan op industriële en mobiele toepassingen.
    In pompen en compressoren worden na studie van de werking enkele concrete toepassingen behandeld. Beginselen van Technische thermodynamica op het vlak van Klimatisatie.


Begincompetenties
Deel 1 : lineaire vergelijkingen, afgeleiden, integralen en complexe getallen
Deel 2 : lineaire vergelijkingen, basiswetten uit de natuur- en scheikunde, integralen . Beginselen van fluidomechanica.

Eindcompetenties
De student moet in staat zijn om kritisch en wetenschappelijk te denken binnen het domein van de leerinhoud

Leermaterialen
Deel 1 : Elektriciteit : Nota’s + oefeningenbundel elektriciteit
Deel 2 : Mechanica : cursussen bezorgd door de docenten.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 30.0 EUR
Geraamde prijs ± 30 euro

Studiebegeleiding
Vraagstelling na de les of op afspraak.

Deel 2 Mechanica : Via website inwe.hogent.be\elektromechanica

Onderwijsvormen
Hoorcolleges gecombineerd met continue vraagstelling teneinde het wetenschappelijke en logische denken van de studenten te stimuleren.
In aansluiting bij en in overeenstemming met de theoretische begrippen worden opdrachten gegeven.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen waarin zowel deel 1 als deel 2 bevraagd wordt.
Gequoteerde oefeningen, kleine opdrachten, permanente evaluatie.

OP-leden
Vakgroep elektriciteit, vakgroep mechanica