MANAGEMENT
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in het bedrijfsmanagement - afstudeerrichting: Rechtspraktijk
Hoorcollege [A] 75.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 12.5
Totale studietijd [D] 175
Studiepunten [E] 7
Niveau inleidend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis An ROBBERECHT
Referentie RCBMGR01A00005
 
Trefwoorden
Management, S190 bedrijfsbeleid, S191 marktstudie, S192 boekhoudkundige wetenschappen

Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel beoogt de studenten inzicht te doen verwerven in de verschillende aspecten en criteria inzake het commerciële, het financiële en het organisatorische beleid van een onderneming.

Dit opleidingsonderdeel brengt tevens de nodige basiscompetenties aan voor de verdere uitdieping in andere opleidingsonderdelen van de diverse afstudeerrichtingen.

Leerinhoud
  • Inleiding in de diverse aspecten van het ondernemingsgebeuren met volgende pijlers:
    1. Bedrijfsorganisatie: de organisatie (structuur, beleid, cultuur,..), leiding (taken, verantwoordelijkheden, leiderschapsstijlen) en personeel (taakverdeling, delegatie, motivatie, interne communicatie), logistiek, administratieve organisatie en interne controle
    2. Marketingmanagement: van productieconcept over verkoopconcept naar marketingconcept, maatschappelijk marketingconcept, marketingmanagement, analyse van het klantengedrag, marktsegmentatie en positionering, de marketingmix,…
    3. Financieel management: doelstellingen en basisprincipes financiële rapportering, principe van de boekhoudtechniek, balansevenwicht, link resultatenrekening, bespreking van de posten van de jaarrekening om te komen tot een beoordeling van de financiële gezondheid van een onderneming
  • Een duidelijke link naar de praktijk over deze 3 pijlers zal geconcretiseerd worden via een overkoepelende case of opdracht.


Begincompetenties
Geen specifieke begincompetenties

Eindcompetenties
Kennis
Algemeen beroepsgericht:
  • Bedrijfsmanagement
  • Marketingmanagement
  • Financieel management
Vaardigheden:
Algemeen:
  • Het verwerven en verwerken van informatie
  • Het communiceren van informatie
Algemeen beroepsgericht:
  • Teamgericht kunnen werken
  • Sociaalvaardig zijn in team, o.a. bij het uitvoeren van opdrachten
  • Inzicht in de bedrijfsorganisatie
  • Kunnen omgaan met informatie op bedrijfskundig vlak
  • Kunnen omgaan met cijfergegevens
  • Inzicht verwerven in de opbouw van de jaarrekening
  • Op een kritische manier de zwakke en sterke punten van zowel personen als de organisatie achterhalen en waar nodig bijsturen
Attitudes:
Algemeen beroepsgericht:
  • Praktische gerichtheid
  • Waarde toevoegen aan de beschikbare informatie
  • Doelgerichte of relevante informatie distilleren


Leermaterialen
Syllabus en/of handboek

Studiekosten
Syllabus : gangbare kopieprijs, bepaald door de Hogeschool
Handboek : Marktprijs
Kosten verbonden aan bedrijfsbezoeken

Studiebegeleiding
  • Sturen en coachen van de student bij het begeleid zelfstandig leren
  • De lectoren zijn bereikbaar voor vragen


Onderwijsvormen
  • Hoorcollege afgewisseld met interactief leergesprek
  • Lector begeleidt en coacht student voor case, opdracht of oefeningen
  • Begeleid zelfstandig leren


Evaluatievorm
Eerste examenzittijd:
  • 80 % schriftelijk examen
  • 20 % permanente evaluatie
Tweede examenzittijd:
  • 100 % schriftelijk examen
Studenten enkel ingeschreven voor het afleggen van de examens:
  • Eerste examenzittijd en tweede examenzittijd: 100 % schriftelijk examen


OP-leden