VEZELKENNIS
 
Wordt gegeven in 3de jaar Textiel
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 37.5
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Els JANSSENS
Referentie IITEXT03A02620
 
Trefwoorden
Vezelkennis

Doelstellingen
De cursus heeft tot doel de derdejaarsstudenten een basisinformatie te verschaffen over de aard, de winning of bereiding en de eigenschappen van de verschillende textielvezels. Deze kennis is absoluut noodzakelijk om het oordeelkundig verwerken van deze grondstoffen te waarborgen, zowel in de fabricage- als in de veredelingstechnieken.
Gedurende het practicum worden de studenten wegwijs gemaakt in het analyseren en controleren van textielproducten volgens bestaande normen en specificaties.

Leerinhoud
In een eerste deel wordt een indeling gemaakt van de textielgrondstoffen volgens hun herkomst, volgens bepaalde eigenschappen en volgens hun chemische samenstelling. Een volgend hoofdstuk handelt over de bouw en de algemene eigenschappen van de vezelstoffen. De algemene principes van de kunstvezelbereiding komen hier tevens aan bod. Vervolgens worden de vezelgrondstoffen op basis van cellulose en deze op basis van de natuurlijke eiwitstoffen uitvoerig besproken.
In een tweede deel worden de synthetische vezels behandeld, waarbij de nadruk wordt gelegd op de specifieke eigenschappen zoals de invloed van de warmte, de glastemperatuur, de strekking, het krimpgedrag, de verfbaarheid, de thermofixering, het brandgedrag, het smelten, de statische oplading, de pilling e.d. Verder worden bicomponentvezels, getextureerde, stretch- en high bulk garens benaderd op het vlak van productiemethoden en eigenschappen.

Inhoud practicum:
De studenten worden vertrouwd gemaakt met het laboratorium en met de werkzaamheden die erin plaatsvinden. De labosessies omvatten een reeks proeven waaronder het bepalen van zweetechtheid, wrijfechtheid, waterafstotend vermogen, dimensionele stabiliteit na wassen, pillingtest, de treksterkte en scheurweerstand van weefsels, de abrasieweerstand van poolweefsel e.d. Deze worden aangevuld met een sessie microscopie en oplosproeven met betrekking tot vezelidentificatie.

Begincompetenties
Geen.

Eindcompetenties


Leermaterialen
De theoretische cursus omvat 3 delen :
Algemene eigenschappen
Natuurlijke vezels
Chemische vezels
Tijdens de uiteenzettingen worden zoveel mogelijk tastbare voorbeelden getoond om het onderscheid tussen de verschillende textielgrondstoffen te verduidelijken en aldus het inzicht van de studenten te vergroten.

Voor het labogedeelte werd een kaft met normen aangemaakt die tijdens de les voor intern gebruik wordt aangewend door de studenten bij de verwerking van de gegevens en het te maken verslag.

Studiekosten
De cursus kost naar schatting € 5.

Voor het labo is het gebruik van een katoenen labojas, een veiligheidsbril, een spatel en een schaar een vereiste (kosten te verdelen over verschillende opleidingsonderdelen).

Studiebegeleiding
Steeds mogelijk na mondelinge afspraak.

Onderwijsvormen
Theorie: hoorcollege.
Oefeningen: labosessies.

Evaluatievorm
Theorie : 48 % Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
Oefeningen : 52 % Beoordeling van de verslagen en de werkzaamheden in het laboratorium.

OP-leden
Els JANSSENS