PRODUKTIE VAN ELEKTRISCHE ENERGIE
 
Wordt gegeven in 3de jaar Elektromechanica optie elektrotechniek
Hoorcollege [A] 50.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Christof DAUWELS
Referentie IIELME03A03982
 
Trefwoorden
Produktie van elektrische energie

Doelstellingen
De studenten inzicht te laten krijgen in de verschillende mogelijkheden voor productie van elektrische energie. Bedoeling is dat de student een inzicht krijgt in de voor- en nadelen van de verschillende systemen en aldus een inzicht krijgt in de trends en strategische keuzen die gemaakt worden door de energieproducerende nijverheid. Vermits deze cursus zowel mechanische, thermodynamische en elektrische als economische en ecologische aspekten met elkaar combineert is dit vak dan ook bij uitstek een synthese van een hele reeks opleidingsonderdelen.

Leerinhoud
Na een hoofdstuk over inleidende begrippen over energie, verbruik en productie wordt er nader ingegaan op de organisatie van de elektriciteitsindustrie en de milieu en vestigingsproblemen van centrales. De verschillende thermodynamische stoom- en gaskringlopen passeren de revue. In het bijzonder de stoomkringloop in al zijn onderdelen wordt onderzocht en bestudeerd in technologisch opzicht. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen kerncentrales en klassieke centrales. Aandacht wordt ook besteed aan nieuwe tendenzen in dit domein zoals de STEG en Warmte-krachtkoppelingcentrales. Alle elementen van de waterzuivering tot de rookgaslozing worden minutieus onderzocht. Hierbij passeren alle relevante onderdelen in de centrale de revue (condensor, voedingspomp, turbine,...). Tenslotte mag het opstarten en het eilandbedrijf van centrales niet ontbreken. Als laatste wordt de stap gemaak t naar de verdeling van de energie over het hoogspanningsnet.

Begincompetenties
Essentieel is de cursus Thermodynamica uit de 2e kandidatuur.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Een syllabus 'Productie van elektrische energie' is beschikbaar (250 pagina's).

Studiekosten
De cursus wordt ter beschikking gesteld tegen kostprijs per kopie.

Studiebegeleiding
Persoonlijk contact, na afspraak met de docent, is steeds mogelijk om individuele problemen i.v.m. de leerstof toe te lichten of uit te klaren.

Onderwijsvormen
De leerstof wordt gedoceerd onder de vorm van hoorcollege's.Voornamelijk de thermodynamische stoomcyclus laat toe ingeoefend te worden aan de hand van een aantal theoretische oefeningen die door de studenten kunnen opgelost worden.

Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : 100%
De theorie wordt ondervraagd onder de vorm van een repetitie (40%)en een eindexamen (60%). Beide ondervragingen gebeuren mondeling met schriftelijke voorbereiding. De vragen zijn open vragen, getrokken door de studenten en worden evenwichtig verdeeld over de ganse cursus.

OP-leden
Christof DAUWELS