ELEKTRISCHE MACHINES I
 
Wordt gegeven in 3de jaar Elektromechanica optie elektrotechniek
Hoorcollege [A] 50.0
Werkcollege [B] 37.5
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 240
Studiepunten [E] 9
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Luc DEWEERDT
Referentie IIELME03A03979
 
Trefwoorden
Elektrische machines I

Doelstellingen
De student inzicht te laten verwerven in de in de werking en het gedrag van de basismachines in de elektrotechniek. Er wordt inzicht bijgebracht rond de modellering van deze machines alsook hun vervangingschema's. Deze vervangingschema's moeten dan ook kunnen toegepast worden voor de berekening van belastingsgevallen voor deze machines. In het labo dient de student voeling te krijgen met deze verschillende basismachines. Er wordt dan ook de nadruk gelegd op de aansluiting van deze machines, hun karakteristieken en gedrag in praktijksituaties.

Leerinhoud
Theorie:
De theorie bestaat uit 4 grote hoofdblokken ttz.:
- Inleidende begrippen elektriciteit
- Studie van de gelijkstroommachine
- Studie van de synchrone machine
- Studie van de transformator
Labo:
In het labo worden de basiseigenschappen (rendement, koppel, toerental, ...) alsook de motor- en generatorwerking van de verschillende machines onderzocht en komt ook het aspekt van vermogenmetingen aan bod.

Begincompetenties
Kennis van de basiskursus Elektriciteit uit de eerste kandidatuur is noodzakelijk.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Een syllabus 'Elektrische machines I' is beschikbaar.

Studiekosten
De cursus wordt ter beschikking gesteld tegen kostprijs.

Studiebegeleiding
Persoonlijk contact, na afspraak met de docent, is steeds mogelijk om de individuele problemen i.v.m. de leerstof toe te lichten of uit te klaren.

Onderwijsvormen
Theorie:
De leerstof wordt gedoceerd onder de vorm van hoorcolleges. Voor het inoefenen van de leerstof worden aan het einde van elk onderdeel theoretische oefeningen gemaakt rond praktijksituaties die zich kunnen voordoen. Deze oefeningen worden individueel door de studenten opgelost gedurende de les waarna een bespreking van het probleem plaatsvindt.
Labo:
Hier wordt gewerkt met groepen van studenten die onder begeleiding telkens de eigenschappen en gedrag van een bepaald type machine in een proefopstelling onderzoeken.

Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) :64%
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding. De vragen zijn open vragen, getrokken door de studenten en worden evenwichtig verdeeld over de ganse cursus.

Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) : 36%
Het labo gebeurt gedeeltelijk onder de vorm van een permanente evaluatie (maken van verslagen,...) alsook door het maken van een schriftelijke proef op het einde van het jaar.

OP-leden
Luc DEWEERDT