ONTWERPTECHNIEKEN
 
Wordt gegeven in 3de jaar Elektronica optie ontwerptechnieken
Hoorcollege [A] 12.5
Werkcollege [B] 75.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 200
Studiepunten [E] 7
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Kirsten DECOSTER
Referentie IIELKO03A03941
 
Trefwoorden
Ontwerptechnieken

Doelstellingen
Creatief en met moderne hulpmiddelen (schematekenen, simulatie, synthese naar printed circuit of naar I.C. met actuele en performante software) analoge en digitale elektronische schakelingen ontwerpen.

Leerinhoud
In de theorie worden de simulatieprogramma's belicht, niet zozeer naar het gebruik ervan maar naar de gebruikte algoritmes wat betreft de analoge simulator (Spice-gebaseerd) of naar de gebruikte taal (VHDL) voor de digitale simulator.

In het labo wordt het volledige ontwerptraject via een aantal kleine basisoefeningen aangeleerd. In een later stadium maken de studenten ontwerpen op basis van opgegeven specificaties (dus project-georienteerd).

Begincompetenties
Kandidaat I.I.

Eindcompetenties


Leermaterialen
De handleidingen worden door de leveranciers van de gebruikte software geleverd en aan de studenten ter beschikking gesteld (kopieën en CD-Rom).

Studiekosten
Voor de theorie is dit zeer beperkt : € 5 à € 7,50 Voor het labo hangt dit af van de gekozen projecten, de kosten kunnen oplopen tot een paar duizend BF, maar het ontwerp kan dan ook door de student verder nuttig gebruikt worden.

Studiebegeleiding
De verantwoordelijke docenten zijn beschikbaar tijdens de voorziene sessie-uren en ook zijn zij daarnaast beschikbaar tijdens vooraf aangeduide uren om tekst en uitleg te geven.

Onderwijsvormen
Hoorcollege voor de theorie en zowel individueel- als groepswerk tijdens de labo-oefeningen.

Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : 18%
3 vragen mogen schriftelijk voorbereid worden. Tijdens het mondelinge examen wordt nagegaan in hoeverre de studenten geleerde theorie onder de knie hebben.

Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) : 82%
Er wordt geëvalueerd op het werk tijdens het jaar en op de kwaliteit van de afgewerkte projecten.

OP-leden
Paul RAES