KUNSTSTOFTECHNOLOGIE
 
Wordt gegeven in 4de jaar Chemie optie chemie, keuze kunststoffen
Hoorcollege [A] 50.0
Werkcollege [B] 62.5
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 220
Studiepunten [E] 8
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Guy DE CRAECKER
Referentie IICHCH04O03911
 
Trefwoorden
Kunststoftechnologie

Doelstellingen
I4CC311
De studenten worden vertrouwd gemaakt met technieken zoals spuitgieten, extrusie, kalanderen en thermovorming waarbij de factoren die het proces beïnvloeden grondig worden besproken. Verder wordt ingegaan op de functionele onderdelen van de machines in relatie tot het rheologisch gedrag van de diverse polymeren. Andere technieken zoals gedrag van de diverse polymeren. Andere technieken zoals schuimvorming, gieten, rotatiegieten en coaten worden aangeraakt.
I4CC312
In de oefeningen wordt de studenten geleerd de machines te beheersen en afstellingen te maken. Indirect wordt ook gewezen op het onderhoud.
I4CC313
We maken de student duidelijk waarom en hoe testen verricht worden. Hij leert de testresultaten bekomen volgens vormen, interpreteren.

Leerinhoud
Theorie
Spuitgieten : de techniek (machine, proces en procescondities, matrijzen), produktontwerp, nabewerking, kwaliteitsbeoordeling (o.a. fouten en oorzaken).
Extrusie : de techniek (machine, proces, extrusielijnonderdelen), produktiekost, de diverse varianten (extrusie van profielen, filmextrusie, flesblazen).
Korte bespreking van een aantal andere technieken zoals kalanderen, rotatiegieten, bijzondere giettechnieken, dippen of dompelen, poederbekleding, thermovorming, geëxpandeerde kunststoffen, de diverse verwerkingsmethoden voor thermoharders.
Oefeningen
Spuitgieten (diverse omstandigheden), extrusie (buisextrudie, folieblazen, flesblazen), andere technieken (gieten van PVC-film, thermovorming, lastechnieken), verwerken van thermoharders (compressiepersen, uitharden polyester, handlamineren, gieten).
Fabricagecontrole Mechanische korteduurtesten, thermische proeven, rheologische testen, lange duurtesten, optische proeven. Proeven op halffabricaten zoals folie, schuimen, enz…

Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen
Een cursus wordt voor elk onderdeel ter beschikking gesteld en er wordt verwezen naar naslagwerk. Voor de praktische oefeningen wordt bovendien verwezen naar procedures die in het kader van het vak kwaliteitszorg aangeleerd werden.

Studiekosten
Cursusnota's : fotocopiekosten.

Studiebegeleiding
De studenten krijgen bij de oefeningen de volle begeleiding en kunnen op elk ogenblik na afspraak beroep doen op aanvullende uitleg.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, bezoeken aan bedrijven.
Praktische opdrachten in atelier.
Testen worden uitgevoerd op producten die zij zelf vervaardigen.

Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : ...52...%
Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) : ...48...%
50% verslagen - 50% schriftelijke evaluatietoets

OP-leden
Guy DE CRAECKER