ANALYTISCHE CHEMIE
 
Wordt gegeven in 3de jaar Chemie optie biochemie
Hoorcollege [A] 75.0
Werkcollege [B] 50.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 300
Studiepunten [E] 11
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Joseph SCHAUBROECK
Referentie IICHCB03A02584
 
Trefwoorden
Analytische chemie

Doelstellingen
In deze cursus wordt ernaar gestreefd een ruime wetenschappelijke (chemische, fysico-chemische) basis te verstrekken die in de praktijk moet toelaten gespecialiseerde vakliteratuur te interpreteren en aldus de aangewezen kwalitatieve en/of kwantitatieve analysemethoden deskundig toe te passen.
Daarbij moeten de theoretische basisprincipes inzichtelijk verwerkt en tevens gelinkt kunnen worden aan het vereiste instrumentarium en een groot aantal practisch-industriële toepassingsmogelijkheden (quality control, problem solving, ...).

Leerinhoud
In het partim Chemische Analyse worden de analytische grondbeginselen (bemonsteringstechnieken, statistische resultatenverwerking, rapportering, volumetrische- en gravimetrische doseringsmethoden,...) behandeld.

In het partim Chromatografische Scheidingstechnieken worden behalve de verdelingsmechanismen, de verschillende uitvoeringstechnieken (CGC, HPLC, TLC,IEC, SEC,...) en afgeleide kwalitatieve en kwantitatieve procedures grondig bestudeerd.

Aansluitend worden in het partim Instrumentele Analytische Chemie de talrijke fysico-chemische wetmatigheden en afgeleide technieken in de deelgebieden van de electrochemie (conductometrie), de moleculaire en vooral atomaire spectrometrie (absorptie-, en emissietechnieken),de thermische analysetechnieken en de oppervlakteanalyse uitvoerig behandeld.

In de practica, die aansluiten bij de respectievelijke partims wordt de klemtoon geleidelijk aan verlegd van het uitvoeren van algemene (fysico-) chemische kwalitatieve - en kwantitatieve analysetechnieken naar een integrale aanpak van toegepaste, analytische wetenschappelijk-technologische probleemstellingen.

Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen
Een syllabus is beschikbaar.
Uitgebreide literatuurlijst.

Studiekosten
ca € 35 (labojas en veiligheidsbril niet inbegrepen).

Studiebegeleiding
Extra uitleg na mondelinge afspraak.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, geleide oefeningen

Evaluatievorm
Theorie (mondeling/schriftelijk examen) : 75%
Periodiek mondeling/schriftelijk

Labo, oefeningen (permanente evaluatie) : 25%
Permanente evaluatie

OP-leden
Joseph SCHAUBROECK