SPECTROSCOPISCHE TECHNIEKEN
 
Wordt gegeven in 3de jaar Chemie optie biochemie
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 25.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 110
Studiepunten [E] 4
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Paul VANHEE
Referentie IICHCB03A02578
 
Trefwoorden
Spectroscopische technieken

Doelstellingen
De bio(chemie) van alledag heeft dikwijls te maken met (mengsels van) min of meer complexe verbindingen. Het optimaliseren van chemische processen, middens, producten, materialen,... vergt de kennis van de structuur van de hierin aanwezige verbindingen alsook van de kwalitatieve (en kwantitatieve) samenstelling van de mengsels
In de cursus spectroscopische technieken worden de belangrijkste kwalitatieve methodes voor de identificatie van, voornamelijk organische, verbindingen besproken. In het theoretisch gedeelte wordt de (fysico)che mische grondslag en achtergrond aangebracht. Tijdens de (theoretische) oefeningen worden de structuurkarakteristieken van een aantal verbindingen uit de spectra afgeleid, dit aan de hand van tabellen, eventueel aangevuld met enkele chemische of fysische eigenschappen van de onbekenden. Uiteindelijk moet de student(e) in staat zijn om, op basis van de voornaamste spectra, de structuur van de gezochte organische verbinding weer te geven en de totstandkoming van de signalen theoretisch te verklaren.

Leerinhoud
a) Theorie
Vibratie- en rotatiespectroscopie (absorptie- en Ramanspectra), nabij-infraroodspectroscopie. UV- en zichtbaarlichtspectroscopie; fluorescentiespectra. Nucleair magnetische resonantiespectroscopie (1H en 13C).
Massaspectroscopie.

b) Theoretische oefeningen
Interpretatie van UV-, VIS-, IR-, NMR- en MS-spectra (eventueel aangevuld met chemische en fysische eigenschappen van de onbekende verbinding);
Computersimulatie van spectra;
Demonstraties worden gegeven van de monstervoorbereiding en van de spectrumopname op de beschikbare apparatuur.

Begincompetenties
De student moet een voldoende kennis hebben van de algemene, anorganische en organische chemie.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Cursussen beschikbaar.
Theorie : 'Spectroscopische Technieken', Vakgroep Chemie, meest recente uitgave (± 160 blz.)
Oefeningen :'Oefeningen Spectroscopie', Vakgroep Chemie; meest recente uitgave (± 100 blz.)
Verduidelijkingen en achtergrondinformatie, die tijdens de les worden gegeven, dienen door de student (naar eigen inzicht) zelf genoteerd te worden en vormen mee het studiemateriaal.
Cursus gebaseerd op 'Spectroscopische Technieken', Prof., H.E. Hilderson, IHR-CTL, 1990 (met akkoord) en op recente publicaties in div. tijdschriften of boeken.
- 'Physical Chemistry', P.W. Atkins; Oxford University Press, 1999
- 'Spectroscopic Methods in Organic Chemistry', Williams and Fleming; McGraw-Hill, 1995
- 'Principles of Instrumental Analysis', Skoog e.a.; Saunders College Publi., 1998

Studiekosten
Theorie : cursus ± € 4
Oefeningen : cursus ± € 2,5

Studiebegeleiding
Na de meeste hoofdstukken zijn extra probleemstellingen voorzien, waarbij het inzicht in de behandelde begrippen en theorieën kan aangescherpt worden. Studenten kunnen, na afspraak, individueel of in groep, bij de betrokken docent terecht voor bijkomende uitleg en/of oefeningen.

Onderwijsvormen
Tijdens contacturen : hoorcollege en geleide theoretische oefeningen.
Buiten contacturen : na de meeste hoofdstukken zijn extra probleemstellingen voorzien, waarbij het inzicht in de behandelde begrippen en theorieën kan aangescherpt worden. Van de student wordt verwacht dat hij deze oefeningen zelfstandig maakt ter voorbereiding van het examen.

Evaluatievorm
Theorie (mondeling/schriftelijk examen) : 57%
Schriftelijk examen met mondelinge toelichting na afloop van de cursus; open vragen m.b.t. en oefeningopgaven uit cursus en lesnota's en niet-geziene toepasselijke oefening.
Labo, oefeningen (permanente evaluatie) : 43%
Quotatie uitgemiddeld over jaarprestaties.

OP-leden
Paul VANHEE