GEODESIE
 
Wordt gegeven in 4de jaar Bouwkunde optie landmeten
Hoorcollege [A] 50.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 140
Studiepunten [E] 5
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Greta DERUYTER
Referentie IIBOUL04A03819
 
Trefwoorden
Geodesie

Doelstellingen
  1. Grondbeginselen van de geodesie : de student wordt vertrouwd gemaakt met een aantal basisbegrippen van de geodesie (modellen van de aarde, coördinatensystemen, enz...). Tevens wordt uiteengezet hoe men tot de meest gebruikte referentiesystemen is gekomen.
  2. Kaartprojecties : op een wiskundige wijze worden de verschillende kaartprojecties en afbeeldingen behandeld en hun eigenschappen afgeleid. Zodoende krijgt de student een inzicht in de verschillende kaartprojecties en -afbeeldingen met hun specifieke eigenschappen en, wat belangrijker is, in de toepassingen zoals die in de praktijk gebruikt worden (UTM, Lambert 72, WGS84,...) met de voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van deze kaarten.
  3. Speciale opmetingstechnieken : dit onderdeel heeft als doel enkele inwinningstechnieken te behandelen die omwille van de specifieke technieken en/of eisen die zich stellen bij de inwinning van gegevens, afwijken van de 'gewone''landmeetkundige inwinningstechnieken.


Leerinhoud
- grondbeginselen van de geodesie
- kaartprojecties
- speciale opmetingstechnieken

Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen
Geodesie (40 ... 50 blz.), kaartprojecties (140 blz.), speciale opmetingstechnieken : wegens het recent toevoegen van dit gedeelte, moeten de studenten nog zelf nota's nemen..De cursussen worden regelmatig bijgewerkt zodat het aantal bladzijden enigszins kan afwijken van het opgegeven aantal.

Studiekosten


Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
Hoorcollege

Evaluatievorm
Theorie (mondeling/schriftelijk examen) : 100% (repetitie: 30% - eindexamen: 70%
)Het examen is mondeling met schriftelijke voorbereiding.

OP-leden
Greta DERUYTER