SANERINGSWERKEN
 
Wordt gegeven in 4de jaar Bouwkunde optie landmeten
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 80
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Patrick AMPE
Referentie IIBOUL04A03815
 
Trefwoorden
Saneringswerken

Doelstellingen
Gezien de evolutie van de bevolking en alle facetten daaraan verbonden en gezien de bestaande oudere gebouwen, dienen een reeks maatregelen en constructies genomen te worden. De te nemen voorzorgen en uit te voeren werken worden hier toegelicht.

Leerinhoud
I. Gezondmaking van gronden
Bestemming geven aan gronden.
Richtlijnen voor het uitvoeren van verkavelingen
Begrippen : Ruimtelijke ordening en Stedebouw. Streekplannen, Gewestplannen, A.P.A. en B.P.A. Onteigening en Vergoeding. Herziening van plannen. Bouw- en verkavelingsvergunning. Stedebouwkundige voorschriften. Indienen en behandelen van de aanvragen en beroepen. Bouwverordeningen, dwang- en strafbepaling. De gevaarlijke, ongezonde en hinderlijke bedrijven. De onteigening tot algemeen nut.
Begrip. Soorten. Wettelijke regeling. Onteigingsvergoeding.

II. Waterwinning
Rioleringen
Verschillende rioleringsstelsels. Bepalen van de droogweerafvoer. Neerslagintensiteit en stortbuiduur. Bepalen van het af te wateren gebied. Bepalen van de sectie van riool, de afvoersnelheid en de waterhoogte. Opmaken van het lengteprofiel voor een drukloze afvoer en voor afvoer onder druk. Studie van de vertraging of naijling. Opmaken van vertragingsgrafieken. Berekenen van rioleringsnetten volgens de methode Hauff-Vicari.
Rioolbuizen : soorten, keuring, plaatsen. Onderzoekschouwen en lasputten. Straatkolken en ontvangbakken. Huisaansluiting en, keuring, plaatsen. Onderzoekschouwen en lasputten. Straaafvalwaterzuivering                Soorten afvalwaterzuiveringsinstallaties

Begincompetenties
:

Eindcompetenties


Leermaterialen


Studiekosten


Studiebegeleiding


Onderwijsvormen


Evaluatievorm
Theorie (mondeling examen) : 100%
Labo, oefeningen (permanente evaluatie) : 0%

OP-leden
Patrick AMPE