TOEGEPASTE MECHANICA EN THERMODYNAMICA
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bouwkunde optie landmeten
Hoorcollege [A] 37.5
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 80
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Christian VANDENPLAS
Referentie IIBOUL03A03803
 
Trefwoorden
Toegepaste Mechanica en Thermodynamica

Doelstellingen


Leerinhoud
  1. Waaierpompen : Inleidende begrippen. Snelheidsdriehoeken.Berekening van de manometrische opvoerdruk. Rendementen van de waaierpomp. De leidings- en pompkarakteristiek. Het werkingspunt. Stabiliteit. Serie- en parallelschakeling van centrifugaalpompen. Optreden van cavitatie. Speciale centrifugaalpompen.
  2. Plunjerpompen : Samenstelling, werking en indeling. Berekening van het drukverloop gedurende zuig- en persslag. Arbeidsdiagramma. Doel en werking van luchtketels. Berekening. Toepassingen.
  3. Speciale pomptypes : Pompen met roterende zuiger. Tandwielpompen. Axiale zuigerpompen. Cellenpompen. Membraanpompen. Diepzuigpompen. Peristaltische pomp.
  4. De 4-takt benzine-motor : Principe-werking. Functie van de belangrijkste onderdelen. Koeling. Smering. Het theoretische arbeidsdiagramma. Meercylindermotoren. Het werkelijk p-v diagramma. Vooropening en nasluiting van kleppen. Overlapping van kleppen. Leveringsgraad. Voorontsteking. Berekening van de ideale mengverhouding. De luchtfaktor; Koppel- en vermogenkromme. Effectief rendement. De carburator. De elektronische benzine-injectie. Batterijontsteking.
  5. De dieselmotor : Basisprincipe. Opstellen van het theoretisch en werkelijk p-v diagramma.. Rendement. Motoren met directe en indirecte injectie. Vergelijking. Voorinjectie. Werking van de injecteurs. Beschrijving van de hogedrukinjectiepompen. De boschpomp in lijn en de roterende injectiepomp.
  6. Compressoren : Zuigercompressoren. Theoretische compressiearbeid.
    Compressievermogen. Schadelijke ruimte. Volumetrisch rendement>. compressoren met meer dan een trap. tussenkoeling. Roterende compressoren. De Rootscompressor. De cellencompressor. De cellencompressor. Schroef- en vloeistofcompressor.


Begincompetenties
cursus Fluidomechanica en Thermodynamica 2e kan INWE

Eindcompetenties


Leermaterialen


Studiekosten


Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
Hoorcollege

Evaluatievorm
Theorie (mondeling/schriftelijk examen) : 100%
Labo, oefeningen (permanente evaluatie) : 0%

OP-leden
Christian VANDENPLAS