ATELIER VRIJE KUNSTEN SCHILDERKUNST
 
Wordt gegeven in 3de jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
3de jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 200.0
Stages en scriptie [C] 200.0
Studietijd [D] 825
Studiepunten [E] 33
Doceertaal Nederlands
Titularis Theodorus VAN BERGEN
Referentie AMBKUV03A13470
 
Trefwoorden
Atelier vrije kunsten schilderkunst

Doelstellingen
In de eerste meestergraad wordt de persoonlijke creativiteit van de student meer beklemtoond. Toch worden de oefeningen nog bepaald in relatie met de tweede kandidatuur omdat de overgang voor sommigen niet te vlug mag verlopen. Het is niet de bedoeling dat het atelier van de eerste meestergraad een atelier van vrije expressie wordt waarin alles gedaan wordt maar niets grondig. De nadruk wordt gelegd op de eigen wetmatigheden van de schilderkunst en de bestudering ervan.



Leerinhoud
De begeleiding van de studenten verloopt op een dubbel platform: interpretatie van de realiteit (stilleven, landschap, model) die een voortzetting zijn van de kandidaturen en vrije oefeningen (experimenten compositioneel en picturaal). Voortdurende individuele en collectieve besprekingen onder leiding van de ateliertitularissen onderbouwen het atelierwerk. Studiereizen naar belangrijke tentoonstellingen documenteren de student en bevoorraden zijn culturele bagage.



Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen


Studiekosten
1.000 €: schildersmateriaal, verf, doek, penselen, oplosmiddelen, enz..


Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
Werkateliers, individuele en collectieve besprekingen onder leiding van de ateliertitularissen.



Evaluatievorm
Criteria.
Om naar de tweede meestergraad te kunnen overgaan moet de student in zijn oefeningen kunnen aantonen dat hij technisch en intellectueel een (artistiek) platform bereikt heeft om een afstudeerproject te kunnen opbouwen. Hij moet er trouwens reeds over nagedacht hebben en zijn eventuele copromotor gecontacteerd hebben. Dat wil echter nog niet zeggen dat de samenwerking zal doorgaan. Slechts na een evaluatie van het getoonde werk wordt hieromtrent een definitief besluit genomen.
Permanente evaluatie + periodegebonden evaluatie

Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
- Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
- Overdracht examencijfer naar een volgend academiejaar vanaf 12/20 (blijft 3 opeenvolgende academiejaren geldig voor hetzelfde jaarprogramma).

OP-leden
S. Van Grinsven