ATELIER FOTOGRAFIE OPDRACHT
 
Wordt gegeven in 3de jaar Beeldende kunst optie fotografie
3de jaar Beeldende kunst optie fotografie
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 75.0
Stages en scriptie [C] 175.0
Studietijd [D] 413
Studiepunten [E] 16
Doceertaal Nederlands
Titularis Martien VAN BEECK
Referentie AMBKUF03A13079
 
Trefwoorden
Atelier fotografie opdracht

Doelstellingen
De atelieropleiding is tweeledig en bestaat uit concrete opdrachten enerzijds en autonoom werk anderzijds. Zowel opdrachten als het autonoom werk dienen gemotiveerd en regelmatig besproken te worden.

Bij de fotografische opdrachten wordt de student(e) geconfronteerd met specifieke inzichtelijke en technische kwesties die gekoppeld zijn aan de verschillende opdrachten.
Bij elk van de opdrachten wordt verwacht dat de student(e) over de nodige vakkennis (of zich die eigen maakt tijdens de realisatie van de opdracht) én over voldoende persoonlijk inzicht beschikt om binnen het kader van elke opdracht een persoonlijk en samenhangend werk te maken.

De student(e) moet met een professionele attitude aan deze opdracht werken.
-Hij/zij moet dus regelmatig zijn/haar werk aan de begeleidende leraars ter bespreking voorleggen.
-Hij/zij moet voldoende zelfstandig kunnen werken in de fotografische laboratoria en studio's.
-Het fotografische materiaal dat hem/haar eventueel ter beschikking wordt gesteld om de opdracht te realiseren, moet hij/zij op een correcte, professionele manier gebruiken.
-Hij/zij moet de afspraken die gemaakt zijn betreffende het ontlenen van materiaal respecteren.


Leerinhoud
Het opdrachtgedeelte bestaat uit meerdere opdrachten per periode, die begeleid en opgevolgd worden door 1 of meerdere leraars. Elke student(e) is verplicht deze opdracht uit te voeren tijdens de voorziene periode en de bijhorende begeleidingslessen te volgen.

Er zijn opdrachten die in de studio en op locatie dienen gerealiseerd te worden. Er zijn kortlopende en langlopende opdrachten. In elke opdracht wordt de student geconfronteerd met specifieke inzichtelijke, technische en technologische problemen die hij/zij dient op te lossen.
Zo wordt in de eerste meestergraad de techniek van kleurenfotografie aangeleerd en in tal van oefeningen toegepast, zowel op kleurnegatief als op diapositief. Ook de fysica en de psychologie van de kleur worden bestudeerd. Er zijn oefeningen op het gebruik van de handflits en in de studio wordt het gebruik van meerdere studioflitsen, decors, grootformaatcamera's en digitale fotografie ingeoefend.
De specifieke beeldtaal van onder andere de massamedia, de journalistieke reportage en de modefotografie wordt bestudeerd. Specifieke aspecten zoals de fotografie van binnen- en buitenruimtes, het fotografische portret, het beeldverhaal, kunnen het onderwerp vormen van de fotografische opdrachten.
De resultaten van één van de opdrachten die op kleinbeeld werd opgenomen - bijvoorbeeld het fotografische portret - zullen met digitale middelen op een eenvoudige manier 'on-line' worden gezet op een website. Op die manier kan elke student kennismaken met het brede forum van het World Wide Web.

In een 'projectweek' kan er samengewerkt worden met studenten van andere studiejaren. In specifieke opdrachten kan er samengewerkt worden met studenten van andere opties (studenten mode, audiovisuele, enz).

Begincompetenties
Opleiding eerste en tweede kandidatuur Fotografie aan het Departement Academie van de Hogeschool Gent of een opleiding van hetzelfde niveau aan een ander instituut. Er zal van studenten die hun opleiding elders genoten of die kandidatuurjaren van een andere opleiding volgden, een ingangsproef worden afgenomen.


Eindcompetenties


Leermaterialen
Eigen kleinbeeldcamera, eigen donkere kamer materiaal (klok, vergrotingsraam, schaar,enz), eigen fotopapier voor zwart/wit en kleur.
Materiaal dat door de school ter beschikking wordt gesteld: digitaal opname- en afdrukmateriaal, fotografische studio en studio-uitrusting (camera's, licht, statieven, enz.)

Studiekosten
600 €: kleur en z/w films, fotopapier in verschillende formaten, fotografische producten, handflits, passe-partoutkarton

Studiebegeleiding
Aan elke opdracht is een specifieke begeleiding gekoppeld. Elke opdracht wordt klassikaal door de begeleidende leraar(s) mondeling en schriftelijk voorgesteld aan de studenten, zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt binnen elke opdracht.
De realisatie van de opdrachten kent het volgende verloop:
-voorbereidende fase: ideevorming, onderzoek naar praktische mogelijkheden, maken van afspraken met instanties en personen in verband met het project dat de student wil realiseren, zoeken naar locaties, testopnamen, kostenraming, oplossen van technische en inhoudelijke problemen, enz.
-uitvoerende fase: realisatie van het werk en bijsturing op basis van de resultaten.
-afwerkingfase: realisatie van de definitieve afdrukken (of video's of films of digitale prints, enz. indien de student voor een andere vorm dan de specifieke fotografische heeft gekozen voor zijn/haar autonoom werk) en presentatie ervan.


Onderwijsvormen
Werkatelier, fotografische laboratoria (donkere kamer zwart/wit en kleur), fotografische studio, projectopdrachten, individuele- en groepsbespreking, studiereizen

Evaluatievorm
Criteria: voldoende aanwezigheid, beheersing vakkennis, persoonlijkheid en voldoende en samenhangend werk, professionele houding, voldoende inzet, voldoende dialoog met de verantwoordelijke lesgever.
De evaluatie valt onder het systeem van de permanente evaluatie en vindt plaats tijdens het academiejaar en in de eerste examenperiode: De evaluatie gebeurt als volgt:
Tijdens de lesuren atelier is er in januari een tussentijdse evaluatie van het artistieke werk door een interne examenjury. De student(e) krijgt een beoordeling (A,B,C,D) en een mondeling verslag van de evaluatie. Er worden geen punten toegekend bij de tussentijdse evaluatie.
In de examenperiode in juni worden de fotografische opdrachten van het hele academiejaar samen met het autonoom werk en het afstudeerproject door een interne examenjury geëvalueerd.

Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
- Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
- Overdracht examencijfer naar een volgend academiejaar vanaf 12/20 (blijft 3 opeenvolgende academiejaren geldig voor hetzelfde jaarprogramma).

OP-leden
K. Buyse, A. De Mey, M. Van Beeck (titularis), H. Vos en eventueel gastdocenten