ATELIER WAARNEMING, VOORSTELLING, VORMGEVING
 
Wordt gegeven in 2de jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
2de jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 100.0
Stages en scriptie [C] 100.0
Studietijd [D] 350
Studiepunten [E] 12
Doceertaal Nederlands
Titularis Ingrid CASTELEIN
Referentie AKBKUV02A13462
 
Trefwoorden
Atelier Waarneming, Voorstelling, Vormgeving

Doelstellingen
Doordat de beeldende weergave van de waarneming bij het tekenen evenzeer parallel is aan, als contrasterend met de waarneming (voorstelling van ruimte in het vlak), laat deze discipline toe om op een voor de hand liggende manier de studenten te initiëren tot één van de belangrijkste aspecten van de kunst: de paradox van de afhankelijkheid en de autonomie van de kunstdisciplines. Dit wordt ter sprake gebracht in de dialoog student - lesgever die een aanzet moet geven tot het formuleren en uitdiepen van de eigen interpretatiemogelijkheden van de student.



Leerinhoud
Herhaling en verdieping van de materie die in het vorig jaar gezien is, nauw aansluitend op wat in het hoofdatelier gebeurt. Met de reeds gekende technieken (+ andere en nieuwe) werkwijzen wordt er gewerkt aan de voorstelling van levend model, anatomie, beweging en objecten, materie, textuur...De student wordt in staat gesteld om een keuze te maken van de gepaste drager en de aan te wenden techniek om het gestelde doel te bereiken. Meer en meer wordt er aandacht geschonken aan de persoonlijke visie en evolutie van de student.



Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen
boeken, literatuur, lezingen, video-film

Studiekosten
37 €: potloden n° 1 - 0 - 00, 2-tal verfborstels dun - dikker (goede kwaliteit), plakkaatverf: wit - zwart - bruin - ultramarijn, aquareldoosje, houtskool: dun - dik, tekenboekje: niet te groot, moet overal mee kunnen, pierre noir potloden: zwart + sienna, inkt: zwart - sienna, tekenpapier: goedkope, liefst recycleerbare kwaliteit, van verschillende formaten, duimspijkers.



Studiebegeleiding
In groep of individueel.
Logboek bijhouden voor verplaatsing of voor opdrachten.

Onderwijsvormen
Werkatelier.
Buitenschoolse plaatsen, zoals tuinen, musea, kerken, openbare gebouwen, enz.



Evaluatievorm
Permanente evaluatie:
Periodegebonden evaluatie: jury op basis van kwaliteit / inzet / inhoud.

Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
- Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
- Overdracht examencijfer naar een volgend academiejaar vanaf 12/20 (blijft 3 opeenvolgende academiejaren geldig voor hetzelfde jaarprogramma).

OP-leden
I. Castelein