ATELIER VRIJE KUNSTEN SCHILDERKUNST
 
Wordt gegeven in 1ste jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
1ste jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 200.0
Stages en scriptie [C] 200.0
Studietijd [D] 700
Studiepunten [E] 26
Doceertaal Nederlands
Titularis Raphaël DUA
Referentie AKBKUV01A99335
 
Trefwoorden
Atelier vrije kunsten schilderkunst

Doelstellingen
De waarneming zal ontwikkeld moeten worden tot een bewust bespreekbaar niveau. Aan het einde van de 1e kandidatuur zal de student(e) blijk moeten geven van verworven inzicht in de grondbeginselen van de schilderkundige problematiek. Hij/zij zal een bepaald probleem procesmatig moeten kunnen bestuderen. Eveneens zal een aanzet gegeven moeten zijn naar de meer inhoudelijke kant van het werk.


Leerinhoud
Kleinschalige en grootschalige situaties in het atelier (kleine situaties of de grote ruimte) worden vanuit een bewust gemaakte waarneming vertaald naar beelden die gebaseerd zijn op een groeiend inzicht in algemeen bespreekbare beeldaspecten, zoals: maat en aard van de drager, positie van de drager (horizontaal of verticaal), maat en relatie motief-restvorm, contrast, kleur, materiaalgebruik. Het resultaat wordt gefinaliseerd op: beeldaspecten, werkproces, mogelijk verschijnende inhoud als gevolg van specifieke aanwending van beeldaspecten.
Het stimuleren van het werken thuis rond een thema dat uitgaat van de eigen belevingswereld waarbij alle mogelijke werkwijzen en/of materialen aangewend kunnen worden.
In de 2e periode kan ook in het atelier aan het persoonlijk thema gewerkt worden.



Begincompetenties
Van de kandidaat wordt verondersteld dat hij/zij vanuit eigen belangstelling en/of vanuit enige vorm van vooropleiding zich intensief heeft bezig gehouden met tekenen, schilderen, fotografie enz, zodat hij/zij eigen werk kan tonen en met een bespreekbaar resultaat de toelatingsproef kan afleggen.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Dragers: schilderslinnen, primer voor gronding van papier, karton, hardboard, olieverf, acrylverf, penselen, kwasten, white spirit, terpentijn, gebleekte lijnolie



Studiekosten
750 €



Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
atelier



Evaluatievorm
Evaluatie:
Permanente evaluatie: tussentijdse beoordeling met individuele feedback.
Periodegebonden evaluatie: beoordeling en individuele werkbespreking.

Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
- Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
- Overdracht examencijfer naar een volgend academiejaar vanaf 12/20 (blijft 3 opeenvolgende academiejaren geldig voor hetzelfde jaarprogramma).

OP-leden
R. Dua