ATELIER WAARNEMING, VOORSTELLING, VORMGEVING
 
Wordt gegeven in 1ste jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
1ste jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, schilderkunst
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 75.0
Stages en scriptie [C] 50.0
Studietijd [D] 250
Studiepunten [E] 9
Doceertaal Nederlands
Titularis Ingrid CASTELEIN
Referentie AKBKUV01A13454
 
Trefwoorden
Atelier Waarneming, Voorstelling, Vormgeving

Doelstellingen
De betrachting is een zo ruim mogelijke opleiding mee te geven.
Het atelier tekenen werkt nauw samen met het hoofdatelier, maar is een autonoom expressiemiddel. Een opleiding gebaseerd op het leren werken met plastische middelen die de gehele kunstgeschiedenis door aan bod zijn geweest en die tot op de dag van vandaag nog steeds bruikbaar zijn. De ons omringende wereld en de waarneming ervan kan het vertrekpunt zijn voor plastische vertaling aan de hand van vorm, ruimte, volume, kleur, grootte, verhouding, perspectief, schakeringen, toon... die het basismateriaal vormen samen met de gebruikte middelen (potlood - inkten - papieren - houtskool - krijt - verf ...). Het omgaan met dit basismateriaal dat kan afgeleid zijn van geometrische figuren, objecten, over ruimtes, landschappen tot het menselijk figuur, kan zijn weerslag vinden in inzichten over compositie, evenwicht, structuur, materie, vormgeving, interpretatie, stijl, in visie en inhoud. Het is geen doel op zichzelf dat er blijvend gewerkt wordt met dit basismateriaal, maar er wordt naar gestreefd dat de persoonlijke inbreng de bovenhand neemt met als doel de student een soepel en efficiënt instrument mee te geven dat hem zal toelaten om via de voorstelling zijn creatieve mogelijkheden te onderzoeken en zijn grafisch-plastisch werk te richten.



Leerinhoud
In het 1ste jaar spitst het atelier tekenen zich toe op het aanscherpen van de waarneming en haar omzetting in beeld.
1ste semester: vooreerst wordt er gewerkt met primaire eenvoudige vormen die in de loop van het semester met behulp van een breed gamma technieken en materialen zullen voorgesteld worden: van schets tot uitgewerkte tekening op verschillende dragers (textuur en formaat) om het gestelde doel te bereiken.
2de semester : er wordt nadruk gelegd op het veelvuldig oefenen en snel werken (aanleren van werkmethode en discipline). Naar het einde van het academiejaar wordt er op grotere formaten gewerkt en met langere werkperiodes.



Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen
Boeken, literatuur, lezingen, video-film

Studiekosten
37,5€: potloden n° 1 - 0 - 00, 2-tal verfborstels dun - dikker (goede kwaliteit), plakkaatverf: wit - zwart - bruin - ultramarijn, aquareldoosje - houtskool: dun - dik, tekenboekje: niet te groot, moet overal mee kunnen, pierre noir potloden: zwart + scienna, inkt: zwart - scienna, tekenpapier: goedkope, liefst recycleerbare kwaliteit, van verschillende formaten, duimspijkers.


Studiebegeleiding
In groep of individueel.
Logboek bijhouden voor verplaatsing of voor opdrachten.

Onderwijsvormen
Werkatelier in school, buitenschoolse plaatsen als tuinen, musea, kerken en openbare gebouwen



Evaluatievorm
Criteria: op basis van kwaliteit / inzet / inhoud.
Permanente evaluatie: praktisch iedere maand wordt er geëvalueerd, dit gebeurt mondeling, iedere student apart, maar zonder punten te geven.
Tussen de 1ste en de 2de periode wordt er tussentijds geëvalueerd, worden er punten gegeven en dit gebeurt samen met de leraar hoofdatelier.
Periodegebonden evaluatie: beoordeling in juni.

Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
- Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
- Overdracht examencijfer naar een volgend academiejaar vanaf 12/20 (blijft 3 opeenvolgende academiejaren geldig voor hetzelfde jaarprogramma).

OP-leden
I. Castelein