ATELIER GRAFISCHE EN RECLAMEVORMGEVING
 
Wordt gegeven in 1ste jaar Beeldende kunst optie grafische en reclamevormgeving
1ste jaar Beeldende kunst optie grafische en reclamevormgeving
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 100.0
Stages en scriptie [C] 50.0
Studietijd [D] 275
Studiepunten [E] 10
Doceertaal Nederlands
Titularis Peter DERKS
Referentie AKBKUG01A13102
 
Trefwoorden
Atelier grafische en reclamevormgeving

Doelstellingen
Het doel is studenten te introduceren in het vak grafische vormgeving. Alle facetten, zowel technisch als conceptueel, komen aan bod via gerichte opdrachten. Een doorgedreven artistieke zoektocht in combinatie met een intense begeleiding zijn hier essentieel.

Leerinhoud
Aan de hand van opdrachten wordt de student stapsgewijs geïntroduceerd in het vak en wordt hij hierbij geconfronteerd met de essentie van ' de vorm'. Wanneer de student voldoende inzicht gekregen heeft, wordt de moeilijkheidsgraad van de opdrachten stelselmatig opgedreven. Gedurende het academiejaar worden ook 'logewerken' gegeven. Dit zijn opdrachten die de student afwerkt op één dag. Het doel is hier om het rendement in zijn/haar denk- en werkproces te verhogen.

Begincompetenties
Een minimum aan ruimtelijk en tekenkundig inzicht

Eindcompetenties


Leermaterialen
De basisuitrusting (potloden, gom, papier, verf,...) wordt, per opgave, aangevuld met een aantal specifieke materialen. Een Macintosh computer is geen noodzaak, maar als je in de mogelijkheid verkeert om je er één aan te schaffen, dan doe je dit best nadat je de docenten hierover geraadpleegd hebt

Studiekosten
Ong. 500 €

Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
atelier met een combinatie van opdrachten en vrij werk, studiereizen

Evaluatievorm
A. Technische kennis in de verschillende vakgebieden van de GRV
B. Artistieke en persoonlijke visie Volgens art. 16 § 1 uit het examenreglement worden de punten van de artistieke vakken toegekend in de eindbeoordeling door de artistieke jury. Er moet verder ook rekening gehouden worden met de tussentijdse beoordeling en de eventuele opdrachten die tijdens het academiejaar aan de studenten worden opgelegd. De tussentijdse beoordeling staat voor 1/3 van het totaal van de punten van het artistieke vak. De overige 2/3 van de punten worden toegekend door de artistieke jury bij de eindbeoordeling op het einde van het academiejaar. De tussentijdse beoordeling die plaatsvindt in de maand februari is een evaluatie van het atelierwerk vanaf de eerste opdracht. De artistieke jury voor deze beoordeling bestaat uit de docenten en assistenten van de 1ste kandidatuur grafische en reclamevormgeving plus enkele docenten van het atelier waarnemingstekenen. De beoordeling van de andere opgaven (o.a. dagelijks werk) gebeurt door de docenten en assistenten uit het atelier grafische en reclamevormgeving. De eindbeoordeling loopt vanaf de eerste opgave na de tussentijdse beoordeling t.e.m. de eindopdracht. De beoordeling van de eindopdracht en dagelijks werk gebeurt door dezelfde docenten en assistenten als de tussentijdse beoordeling. De verhouding, op vlak van beoordelingscijfers, ziet er als volgt uit (voor de 1ste kandidatuur grafische en reclamevormgeving):
1/2 tussentijdse beoordeling - 1/2 eindbeoordeling
1/2 dagelijks werk - 1/2 tussentijdse opgave
1/2 dagelijks werk - 1/2 eindopgave.

Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
- Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
- Overdracht examencijfer naar een volgend academiejaar vanaf 12/20 (blijft 3 opeenvolgende academiejaren geldig voor hetzelfde jaarprogramma).

OP-leden
P. De Baudringhien, P. Derks (titularis)